Apró lépéssel kezdődik

, Nincs kategória

A jó: az egység sikeresen megérkezett. A rossz: a visszasugárzott adatok hibásak voltak – a páratartalom nem lehetett 255%, sem 750 °C a hőmérséklet.

Péter a fejét fogta. Ha a projekt kudarcba fullad, több milliárd forintot dobtak ki az ablakon fölöslegesen, és emiatt az egész részleget megszüntethetik. Szinte mindenki a gépe előtt ült, néhányan a táblára rajzolgattak különféle ábrákat, próbálták megfejteni a hiba okát.

 

– Kérsz kávét? – kérdezte Zsófi, a csapat egyik geológusa. Már csak Péter dolgozott, Zsófi is csak azért maradt bent, hogy ne hagyja magára.

– Aha, köszi! – felelte, ráfért a koffein.

– Mi a gond? Hátha tudok segíteni.

– Kétlem. Valószínűleg a programkód egy eldugott részében van a hiba.

– Azért csak próbáld meg, nem vagyok tökkelütött! – felelte csipkelődve.

– Hát jó. Látod ezt itt? A változó értéke csupa egyes, innen jön a hibás érték.

– És mitől lesz hibás?

– Ebből a függvényből kapja az értéket – rábökött a monitorra.

– És a függvény, az honnan kapja az értéket?

Így folytatatták vagy 10 percen keresztül. Zsófi mindössze megismételte, amit Péter mondott, kiegészítve egy „miért”-tel vagy „hogyan”-nal. Meglepő módon ez a módszer már rengetegszer hasznosnak bizonyult.

– Ha nem inicializálnánk, a Valgrind a tesztelés során hibát jelzett volna. Várjunk csak… Nézzük csak meg a jegyzőkönyveket! – Kigyulladt a feje fölött a képzeletbeli villanykörte, és teljesen belemerült a feladatába. Nem is vette észre, amikor Zsófi elaludt az íróasztalon.

 

Az egész csapat ünnepelt.

– Mégis, hogyan jöttél rá?

– Néha kell egy külső szemlélő, aki friss ötleteket ad – összenéztek Zsófival, aki erre kissé elpirult – De ez most mindegy is, a lényeg, hogy sikerült. Az első magyar marsjáróra, és a csapatra, aki ezt létrehozta! – ezzel mondatával pezsgő durrant.

 

20 évvel korábban:

A 15 éves Peti hazajött a gimiből. Az apja nem volt otthon, ezért szabad volt a számítógép. Bár nagy volt a kísértés, hogy a Diablo II-t indítsa el, most az egyszer másképp döntött.

Leemelt a polcról egy régi, porosodó könyvet, leült, és begépelt két sort:

10 PRINT “HELLO WORLD!”
20 GOTO 10

Comments are closed.

© 2019 100 történet - Powered by Wordpress / Theme based on Tabinikki / Social media buttons by Dreamstale.com